Proč právě Cucovna? Rozhovor s majitelem Petrem Patočkou

31.05.2023

Petr Patočka je současným majitelem Cucovny a navazuje tak na dlouhou historii tohoto krásného areálu. Původně statkářské obydlí se stodolami s léty přežilo několik požárů, až z velké části podlehlo tomu poslednímu. Po několika letech bez majitele Cucovnu osídlilo myslivecké sdružení, které jí vdechlo nový život. Rozhovor s Petrem Patočkou vám odhalí, jak k Cucovně přišel, co ho přimělo koupit tak velký objekt a proč se z něj rozhodl vytvořit rodinné prostředí pro přátelská setkání, oslavy, kulinářská dobrodružství nebo třeba svatbu.

Petře, jak jste se dostal k tomu, že budete vlastnit ubytovací zařízení se službami? Přeci jen, od vašich japonských matcha čajů a pochutin je to trochu daleko.

Já to vlastně takhle vůbec neplánoval! Původně jsem hledal zázemí pro svou stávající firmu Kyosun s.r.o. V roce 2009 jsme začínali v pronajatém bytě 1+1 a postupně se rozrostli až do skladu o ploše 500 m2. Jenomže i ten nám byl postupem času malý. Nechtěl jsem nadále platit za skladovací a kancelářské prostory v Praze a začal jsem hledat vlastní zázemí pro naši firmu, která se zaměřuje na dovoz a výrobu japonského zeleného čaje matcha. Když jsem našel Cucovnu, byla to láska na první pohled. 

Takže jste plánoval, že vaše firma přesídlí do Cucovny? Kde se to pokazilo?

Ano, původně jsem v Cucovně chtěl mít svou firmu včetně skladů i kanceláří. Navíc se mi líbilo, že objekt leží blízko od Prahy, ale přesto tu máme absolutní soukromí, klid a přírodu. Okamžitě jsem začal plánovat finance a Cucovnu jsem koupil. Na jaro 2020 jsem plánoval rekonstrukci, abychom se mohli po zimě 2021 nastěhovat. Ale pak přišel covid a stejně jako ostatní jsem nevěděl, co bude. Rekonstrukci jsem zarazil a vyčkával. Přece jen jsem měl i svou druhou firmu, o kterou jsem měl starost. Jenže paradoxně nás doba covidu vystřelila ještě dál! A já na přelomu roku 20/21 zjistil, že se moje firma do Cucovny už nevejde.

Přerostl jste tedy Cucovnu dříve, než jste se do ní nastěhoval. Co bylo pak?

Moje první myšlenka byla: "Tak co s tím?" Samozřejmě jsem to mohl kdykoliv prodat, ale to mi bylo líto. Cucovnu jsem si tak oblíbil, že jsem se snažil najít jiné řešení. Jenomže pořád mě omezovaly lockdowny a různá omezení a moc jsem toho nezmohl. A tak jsem vyčkával.

Kde se zrodil nápad přetvořit z Cucovny rodinné zázemí pro oslavy, koncerty, párty a jiné zážitky?

Rozhodnutí proběhlo společně s mojí manželkou Andreou a hlavním důvodem bylo místo. Poloha areálu se vyloženě na podobný typ akcí nabízí. Soukromí, a přitom kousek od Prahy. Rekonstrukci jsem měl naplánovanou už v roce 2021, ale jak jsem říkal, trochu se to zpozdilo. Dalším důvodem bylo, že jsem chtěl alespoň částečně navázat na aktivity myslivců, kteří Cucovnu vlastnili přede mnou. 

Co je pro vás na Cucovně důležité?

Chci, aby se Cucovna stala centrem společenských a firemních akcí, kam se lidi rádi vracejí. Kde si užívají užili náš nadstandardní servis. Zároveň chci, aby si Cucovnu užili také páry nebo rodiny, které ocení služby soukromého kuchaře. A opomenout samozřejmě nemohu ani náš skvělý Matcha Tea(m), protože bez lidí v mé firmě bych si realizaci Cucovny nemohl nikdy dovolit. Proto se, byť jen částečně, Cucovna stane i místem setkání celého našeho týmu. 

Co považujete za to nejlepší z celé Cucovny?

Jednoznačně polohu. To je největší benefit celého areálu. Naprostá samota, a přitom kousek od civilizace. Narodil jsem se v jizerských horách a do Prahy jsem se stěhoval až ve 30 letech. S přibývajícími roky mám čím dál větší chuť se vracet zpátky do klidu a zejména v tomto je Cucovna ideálním místem.